1. Startpunt Uncle Beach
De bevrijding van Vlissingen begon in de Slijkhaven
Begin 17e eeuw kreeg Vlissingen een 2e haveningang met zeesluis, die toegang gaf tot de Dokhaven. Met de aanleg rond 1870 van het Kanaal door Walcheren met een 3e haveningang, veranderde de toegang tot de dokhaven in een spuisluis. De haveningang verzandde en in de volksmond kreeg het de naam Slijkhaven. Een gunstige landingsplek voor de geallieerden.
Landing in de vroege ochtend
In de vroege morgen van woensdag 1 november 1944 landden de eerste eenheden van het Vierde Commando met landingsvaartuigen vanuit Breskens in de Vlissingse Slijkhaven, codenaam Uncle Beach.
Politie-inspecteur van Nahuijs
Onder de eerste eenheden bevond zich ook de Vlissingse politie-inspecteur H.P.G.J. van Nahuijs. Samen met collega D. Strijland was hij op 20 september 1944 met door hen zelf gemaakte en van veel valse stempels en handtekeningen voorziene formulieren, naar Breskens overgestoken. Zogenaamd om misdadigers op te sporen. De veerboot Vlissingen - Breskens was in die periode verboden voor burgerverkeer.
In werkelijkheid waren zij in het bezit van een grote hoeveelheid strategisch belangrijke informatie over Vlissingen. Pas halverwege oktober 1944 konden zij namens het Vlissingse verzet deze papieren doorspelen aan het geallieerde commando in Zeeuws- Vlaanderen.
De geallieerden volgden het advies van de politie-inspecteur op, om te landen in de Slijkhaven. Ook na de landing was hij als gids in de hem zo bekende stad van onschatbare waarde voor de geallieerde commando’s. Als waardering is hem later het Britse Military Cross toegekend.
Vanaf deze landinsgplaats kunt u de stad in en de route volgen die de soldaten ook hebben genomen.
Uncle Beach in woord en beeld
In het bijgevoegde filmpje vertellen wij u over locatie 'Uncle Beach'.