Duurzaam Ondernemen

We vinden het belangrijk om onze gemeente toekomstbestendig in te richten. Als ondernemer kunt u hieraan bijdragen via duurzaam ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan energie besparen, het gezamenlijk verminderen van de warmte- en energievraag, het opwekken van schone energie en deelnemen aan een circulaire economie. Zeeuwse én Vlissingse bedrijven spelen hierin een belangrijke rol.
We helpen u als ondernemer graag verder op weg!

Energiebesparing

Nederland heeft bindende internationale afspraken gemaakt over het beperken van klimaatverandering. Concreet houden die afspraken in dat Nederland in 2030 49% minder CO2 uitstoot dan in 1990. Voor deze enorme opgave hebben we in Zeeland een Regionale Energie Strategie (RES) opgesteld.

Regionale Energie Strategie

Binnen de Zeeuwse RES wordt de strategie voor de komende 10 jaar uitgestippeld. Op dit moment wordt er gewerkt aan een update van de 1e RES. Deze RES wordt aan eind 2024 vastgesteld door alle Zeeuwse gemeenteraden. Belangrijk hierbij is dat we Zeeland breed goed op dreef zijn met het opwekken van hernieuwbare energie. Met energiebesparing lopen we helaas nog wat achter.
De rol van bedrijven en industrie is hierbij cruciaal. Het besparen van energie is inmiddels niet alleen belangrijk vanwege klimaatverandering. Voor veel bedrijven zijn de wisselende energieprijzen ook steeds ingrijpender. En steeds meer bedrijven krijgen te maken met zogenaamde 'netcongestie' (filevorming op het elektriciteitsnet. Hierdoor kunnen bedrijven, nieuwbouw- en energieprojecten vaak niet meer elektriciteit afnemen of terugleveren). Het besparen van energie is een onderdeel van de oplossing van deze problematiek. 

Netcongestie

Op dit moment hebben bedrijven die een nieuwe grootgebruikersaansluiting (groter dan 3 x 80 ampère)  aanvragen of hun bestaande aansluiting willen vergroten, te maken met zogenaamde 'netcongestie'. Het huidige elektriciteitsnet is helaas (nog) niet toegerust voor de grotere afname. Daarnaast heeft dit net moeite met terug levering van elektriciteit.
Met als gevolg dat nieuwe aanvragen van bedrijven op een wachtlijst worden geplaatst. De bedrijven die op dit moment al op de wachtlijst staan voor een nieuwe aansluiting of het vergroten van hun aansluiting, worden vanaf 2026 voorzien van een nieuwe of grotere aansluiting. Voor bedrijven die zich op dit moment op de wachtlijst plaatsen, is het nog onduidelijk wanneer zij aan de beurt komen.

Haalbare oplossing

De meest haalbare oplossing is een verzwaring van het elektriciteitsnet. Dit gaat echter tijd kosten. Daarom worden diverse alternatieven ontwikkeld, waaronder zogenaamde ‘clean energy hubs’. Dit is een tank-, laad- of bunkerstation, met minimaal 2 alternatieve, duurzame energiebronnen.

Heeft u of verwacht u problemen door de stop op elektriciteitsaansluiting? 

Heeft u of verwacht u problemen vanwege de aangekondigde stop op elektriciteitsaansluitingen? Meldt u zich dan bij het Meldpunt netcongestie Zeeuwse ondernemers. Een deskundig team gaat samen met u kijken naar mogelijke oplossingen. U kunt ook een bericht sturen naar e-mail klimaatenenergie@vlissingen.nl.

Vermindering warmte- en energievraag

Gemeente vlissingen zet in op een vermindering in de warmte- en energievraag. Als ondernemer kunt u hierbij denken aan:

  • Betere isolatie van uw bedrijfspanden.
    Belangrijk is een goed inzicht te krijgen in de isolatie en de warmtelekken van uw bedrijfspand. Dit kan door een energieadvies in te winnen of een duurzaamheidsscan uit te laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf of organisatie:
  • Efficiëntere bedrijfsprocessen met minder energieverspilling.
    Door kritisch naar uw bedrijfsprocessen te kijken (eventueel met behulp van een externe partij), ontdekt u wellicht onderdelen waarbij verspillingen optreden. Mogelijk kunt u deze minimaliseren of zelfs tot 0 terugdringen;
  • Energiebesparende maatregelen.
    Voor energiebesparende maatregelen geldt een zogenaamde 'energiebespaarplicht'. Ook heeft de rijksoverheid de informatieplicht energiebesparende maatregelen ingevoerd. U bent als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de naleving van deze plichten.
    Wij helpen u hier graag bij. Voor meer informatie verwijzen we u naar de websites van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD). U kunt ook contact met ons opnemen via e-mail klimaatenenergie@vlissingen.nl.

Vergroening van energiebronnen

Vlissingen zet ook in op vergroening van energiebronnen, door hernieuwbare energie te stimuleren. Hierbij kunt u onder andere denken aan de volgende opties.

  • Restwarmte.
    Zeeland en Vlissingen kent veel industrie en grote bedrijven. Er lopen verschillende onderzoeken om te analyseren, op welke manier de gebruikte of geproduceerde warmte in de industrie hergebruikt kan worden als groene energiebron;
  • Waterstof.
    Een interessante groene energiebron is waterstof. Hoewel waterstof op dit moment te duur en schaars is voor kleinschalig gebruik, lopen er in de Zeeuwse regio onderzoeken over hoe waterstof op een rendabele manier geschikt te maken voor industriële processen. En in de toekomst wellicht ook voor bedrijfsprocessen;
  • Thermische Energie uit Water (TEO).
    De bodem in Vlissingen is slechts matig geschikt voor bodemenergie, maar de gemeente kent wel een enorm wateroppervlak. Door thermische energie uit oppervlakte water te halen, wordt er op een milieuvriendelijker manier verwarmt. Waarbij er gebruik wordt gemaakt van lokale warmte. Op de website Netwerk Aqua Thermie vindt u meerdere voorbeelden;
  • Zon-op-dak.
    Vlissingen heeft de meeste zonuren van Nederland, waarom niet optimaal van dit gegeven gebruik maken? In Zeeland willen we wel voorkomen dat de weidsheid van de natuur opgeofferd wordt voor zonneparken. Het beschikbaar stellen van grotere dakoppervlaktes voor zonnepanelen is daarom een goed alternatief.

De energie die u met uw panelen uit de zon wint, kunt u gebruiken voor uw eigen energievoorziening. Maar u kunt deze energie ook delen met huishoudens in de omliggende postcodegebieden. Zie voor meer informatie de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking
Ook loopt er een project om de toepassing van een groen dak (met sedumbeplanting) te combineren met zonnepanelen. Dit levert naast schone energie ook verkoeling van het pand op. Stuur een e-mail  naar klimaatenenergie@vlissingen.nl. voor meer informatie.

Brochure

In de bijgevoegde downloadtabel vindt u een brochure met meer informatie over energiebesparing en het opwekken van duurzame energie bij de nieuwbouw van een bedrijfspand.

Circulaire economie

Een 'circulaire economie' of bedrijfsvoering houdt in dat we anders omgaan met grondstoffen. Door bedrijfsprocessen zo in te richten dat u grondstoffen kunt blijven gebruiken (en deze niet weg hoeft te gooien als afval), hoeft u minder grondstoffen te onttrekken aan de bodem.
Er zijn tal van bedrijven en organisaties die dit al toepassen. Neem eens een kijkje op Het Versnellingshuis en laat u inspireren!

Materiaal gedreven bouwen

Bij nieuwbouw of uitbreiding van uw bedrijfspand kunt u verder nadenken over materiaal gedreven ontwerp, bouw en opdrachtgeverschap. Dit houdt in dat u zoveel mogelijk gebruik maakt van eerder gebruikte (hoogwaardige) bouwmaterialen, die bijvoorbeeld zijn vrijgekomen bij sloopwerkzaamheden. In de bouw zijn er verschillende initiatieven op dit gebied.Materiaal gedreven bouwen gaat de verspilling van materialen tegen en is daarmee het toonbeeld van duurzaamheid.

Keurmerken

Er zijn diverse keurmerken en labels voor bedrijven. Ze helpen u om duurzaamheid een centrale plek binnen uw bedrijf te geven en dagen u uit om continue te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld:

Nuttige links en subsidies

Op het gebied van verduurzaming is zo veel mogelijk, dat u misschien door de bomen het bos niet meer ziet. De volgende instanties  helpen u graag verder.

Documenten

Als u moeite heeft om één of meerdere bestanden in de bijgevoegde downloadtabel te lezen of als dit onduidelijkheden voor u oplevert, neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0118 of e-mail klimaatenenergie@vlissingen.nl