Buurtteams Vlissingen - aandacht voor de jeugd

Buurtteams Vlissingen bestaat nu ongeveer een halfjaar. Voor sommigen is dat ‘al een halfjaar’ en voor anderen is dat ‘pas een halfjaar’.
Hoe u het ook ziet, graag nemen we u mee in de ontwikkelingen van het aanbod voor de jeugd.

3 buurtteams en 1 interventieteam

Buurtteams Vlissingen bestaat uit 3 buurtteams en een interventieteam. Het interventieteam bestaat uit 4 medewerkers. Zij zijn er voor de jongeren die meer nodig hebben dan de buurtteams vanuit de brede buurtgebonden aanpak kunnen bieden.
Medewerkers van het interventieteam doen dit vanuit een out-reachende werkwijze. Zij investeren in het contact met de jongeren, zodat risicogedrag voorkomen of aangepakt wordt. Vanuit de contacten met de jongeren en de leefomgeving wordt in samenspraak met de medewerkers van de buurtteams de ondersteuning geboden of georganiseerd die passend is in de situatie. Het interventieteam is er voor de hele gemeente Vlissingen.

Collectief aanbod en individuele verdieping

Naast het collectieve aanbod, gaat het interventieteam juist op individueel vlak kijken naar verdieping. Zij kijken daarbij naar oorzaken en hoe de jongeren hierin ondersteund kunnen worden. Waar het kan, wordt ingezet op het vinden van de krachten binnen hun eigen mogelijkheden en dagelijks leven, zodat zij zich weer kunnen verbinden met een positieve omgeving.
Waar het nodig is, worden jongeren gemotiveerd om gespecialiseerde hulp te accepteren.

Verbinding

Uit een eerste rondgang in de literatuur en onderzoek over deze materie komt terug dat “zich niet verbonden voelen” een van de grootste oorzaken is van overlastgevend gedrag. Daarnaast spelen ook verveling, gebrek aan bereikbare of gewenste activiteiten in de vrije tijd, onmacht of uitlokking een rol.
Met het collectief aanbod voor de jeugd zetten we in op de sociale basis. Voor de jongeren is er elke donderdag een ontmoetingsavond in Olympus. Daar kunnen jongeren samen tafeltennissen, op de spelcomputer spelen of elkaar gewoonweg ontmoeten. We zijn nog op zoek naar ruimtes in andere buurten (Noord en Oost), zodat we ook daar een ontmoetingsplek op kunnen zetten. Tips en suggesties zijn altijd welkom!

Activiteiten

Buurtteams Vlissingen organiseert naast de ontmoetingsavond nog veel meer activiteiten.

  • De social picknick is gericht op jongeren/jongvolwassenen. Deze activiteit gaat maandelijks plaatsvinden en is vooral gericht op elkaar ontmoeten;
  • Met girls talk willen we de jongedames wekelijks een ontmoetingsmoment geven om te praten over wat hen bezighoudt en er zodoende snel bij te zijn als er iets aan de hand is;
  • Ook zet Buurtteams Vlissingen in op verbinding door sport en spel, in samenwerking met het onderwijs. Er zijn regelmatig voetbaltoernooien en er wordt pauzesport en urban sports bij de scholen georganiseerd. Samen met scholen ontwikkelt Buurtteams Vlissingen een basisprogramma dat gericht is op de weerbaarheid en het welbevinden van de kinderen en jongeren;
  • Als laatste vinden er deze zomer de Zomerse Buurtdagen plaats. Elke dinsdag van de zomervakantie is Buurtteams Vlissingen in een andere wijk in de gemeente Vlissingen te vinden met een aanbod voor iedereen. Natuurlijk is er sport en spel, maar ook een aanbod gericht op cultuur en ontmoeting. Zo zijn er onder andere buurtwandelingen, verschillende workshops (zoals kickboksen, graffitikunst en breakdance), springkussens en buitenspellen. Ook is er een picknick gebied om gezellig te picknicken.
    Tijdens deze dagen wordt niet alleen ingezet op het geven van informatie, maar ook op het leggen van contact om inzicht te krijgen in de behoeften van de inwoners en wat zij zelf zouden kunnen betekenen voor elkaar (wat wil je, wat kun je en wat heb je nodig). Zo wil Buurtteams Vlissingen het aanbod beter afstemmen op wat de inwoners nodig hebben en de samenredzaamheid versterken.