Drank- en horecavergunning

'Horeca'  is een afkorting voor hotel, restaurant, café. Horecabedrijven verkopen drankjes en hapjes aan hun klanten om op de plaats zelf te drinken/eten.

  • Als u een horecabedrijf wilt beginnen of runnen (exploiteren), moet u een vergunning aanvragen. Dit geldt voor hotels, restaurants en cafés. Maar ook voor sportkantines, buurthuizen en slijterijen;
  • Om een vergunning voor het schenken van alcohol te krijgen, moet u voldoen aan de regels uit de Drank- en Horecawet. U mag geen alcoholische dranken verkopen om mee te nemen.

Welke vergunning(en) heb ik nodig voor mijn horecabedrijf?

  • Heeft u een horecabedrijf waar alcohol wordt geschonken? Dan hebt u een drank- en horecavergunning en een exploitatievergunning nodig;
  • Heeft u een horecabedrijf waar geen alcohol wordt geschonken? Dan hebt u alleen een exploitatievergunning nodig. Het verbod om zwak-alcoholische dranken te verkopen om mee te nemen geldt niet voor deze bedrijven!

Wanneer heb ik een drank- en horecavergunning en/of een exploitatievergunning nodig?

U vraagt deze vergunningen aan als:

  • U een horecazaak wilt starten of overnemen;
  • Er een ondernemer bijkomt in uw horecazaak (u gaat bijvoorbeeld van 2 naar 3 eigenaars);
  • De rechtsvorm van uw horecazaak wijzigt (bijvoorbeeld van eenmanszaak naar vennootschap).

Aanvragen

Hoe vraag ik een drank- en horecavergunning aan?

Om een drank- en horecavergunning aan te vragen, moet u en alle andere leidinggevenden (bedrijfsleider/beheerder) 21 jaar of ouder zijn. Ontheffing van deze voorwaarde is niet mogelijk. U kunt de volgende vergunningen aanvragen:

  • Drank- en horecavergunning;
  • Drank- en horecavergunning, paracommercie (bijvoorbeeld voor sportkantines);
  • Exploitatievergunning;
  • Melding wijziging leidinggevende;
  • Melding wijziging leidinggevende, exploitatievergunning;
  • Slijterijvergunning;
  • Terrasvergunning;
  • Verklaring enige leidinggevende.

U kunt de vergunningen aanvragen bij de gemeente via telefoonnummer  14 0118.

Wat heb ik nodig?

  • Een recent uittreksel uit het Handelsregister of Verenigingen- en stichtingenregister van de Kamer van Koophandel;
  • Een geldig legitimatiebewijs van alle op de aanvraag genoemde personen;
  • Een geldige verklaring van Sociale Hygiëne van alle op de aanvraag genoemde personen;
  • De personen die genoemd worden in een bepaalde rechtsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak of BV) hebben ook een verklaring van Sociale Hygiëne nodig;
  • Als de aanvraag door een niet-commercieel bedrijf (vereniging, stichting, kerkgenootschap en dergelijke) wordt ingediend, moet er tevens een bestuursreglement en barinstructie worden bijgevoegd;
  • Bij niet-commerciële bedrijven geldt een afwijkende regel ten aanzien van de verklaring Sociale Hygiëne;
  • Bij horecabedrijven moet u tevens een volledig ingevuld Bibob-vragenformulier inleveren. Bibob staat voor 'Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur'. 
    U kunt het formulier telefonisch aanvragen bij het cluster Vergunningen via telefoonnummer 14 0118.

Hoe bepaalt de gemeente of ik de vergunning(en) krijg?

  • De gemeente controleert uw aanvraag met de zogenaamde 'Bibob-toets'. ;
  • De gemeente doet onderzoek naar de ondernemer(s) en leidinggevende(n) van de zaak;
  • De gemeente vraagt informatie op bij politie en justitie;
  • De gemeente controleert de inrichting van de zaak. Deze moet aan de regels voor hygiëne voldoen.

Kosten

Aan deze dienst zijn kosten verbonden.
De kosten die wij per dienst in rekening brengen, vindt u in de Verordening op de heffing en invordering van leges Vlissingen 2025. De legesverordening begint met de algemene regels over de verschuldigde leges; aan het einde van de verordening treft u de uitgebreide tarieventabel aan.