Drank- en horecavergunning
'Horeca' is een afkorting voor hotel, restaurant, café. Horecabedrijven verkopen drankjes en hapjes aan hun klanten om op de plaats zelf te drinken/eten.
- Als u een horecabedrijf wilt beginnen of runnen (exploiteren), moet u een vergunning aanvragen. Dit geldt voor hotels, restaurants en cafés. Maar ook voor sportkantines, buurthuizen en slijterijen;
- Om een vergunning voor het schenken van alcohol te krijgen, moet u voldoen aan de regels uit de Drank- en Horecawet. U mag geen alcoholische dranken verkopen om mee te nemen.
Welke vergunning(en) heb ik nodig voor mijn horecabedrijf?
- Heeft u een horecabedrijf waar alcohol wordt geschonken? Dan hebt u een drank- en horecavergunning en een exploitatievergunning nodig;
- Heeft u een horecabedrijf waar geen alcohol wordt geschonken? Dan hebt u alleen een exploitatievergunning nodig. Het verbod om zwak-alcoholische dranken te verkopen om mee te nemen geldt niet voor deze bedrijven!
Wanneer heb ik een drank- en horecavergunning en/of een exploitatievergunning nodig?
U vraagt deze vergunningen aan als:
- U een horecazaak wilt starten of overnemen;
- Er een ondernemer bijkomt in uw horecazaak (u gaat bijvoorbeeld van 2 naar 3 eigenaars);
- De rechtsvorm van uw horecazaak wijzigt (bijvoorbeeld van eenmanszaak naar vennootschap).