Echtscheiding
Bij een echtscheiding wordt uw huwelijk beëindigd. Alle juridische banden die u met uw partner heeft, worden verbroken. U kunt daarna opnieuw met iemand trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.
U kunt in Nederland een echtscheiding aanvragen als uw huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Er is sprake van duurzame ontwrichting, als de verhouding zo moeilijk is geworden dat het niet mogelijk is om nog langer bij elkaar te blijven.
Ik ben in het buitenland getrouwd, maar het huwelijk is in Nederland ingeschreven. Wat moet ik doen?
Het buitenlandse huwelijk geldt in deze situatie als Nederlands huwelijk. Het huwelijk kan dan ook door een Nederlandse scheiding worden ontbonden. Neemt u voor vragen over de gevolgen van de scheiding voor het buitenland, contact op met de ambassade in het betreffende land.
Moet ik bij de gemeente een verzoek tot echtscheiding indienen?
Nee, het verzoekschrift moet uw advocaat indienen bij de rechtbank. Dit moet in het arrondissement gebeuren, waar u of uw partner woont. Woont u geen van beiden in Nederland, dan moet u het verzoek sturen naar de rechtbank in Den Haag. Het verzoekschrift kunt u samen met uw partner indienen, maar ook alleen.
De rechtbank spreekt de echtscheiding uit. Uw scheiding is definitief en rechtsgeldig, als de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand van de gemeente waar u bent getrouwd.
Wat moet ik bij de gemeente melden of regelen?
Als uw scheiding door de rechtbank is uitgesproken, moet u of uw advocaat de echtscheiding bij de gemeente laten inschrijven. U moet de echtscheidingsbeschikking binnen 6 maanden na de uitspraak van de rechtbank aanbieden bij de gemeente. Als uw huwelijk in het buitenland is gesloten, dan wordt uw echtscheiding ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van Den Haag.
Zie voor meer informatie de website van de rechtspraak.