Een lichamelijke beperking
Een lichamelijke beperking kan zijn aangeboren, of later in het leven ontstaan. Een lichamelijke beperking heeft invloed op uw dagelijks leven. Het kan belemmeren in het meedoen in de maatschappij.
Leven met een lichamelijke beperking
Jong of al een dagje ouder. Het maakt niet uit. Het leven met een lichamelijke beperking is niet altijd makkelijk. Er kunnen allerlei praktische problemen ontstaan in het dagelijks leven.
Bewegen in om het huis kan moeizaam gaan. Maar ook vervoer buitenshuis. Gewone dagelijkse dingen zijn voor iemand met een beperking helemaal niet zo gewoon. Denk aan aankleden, eten, slapen of naar het toilet gaan. Gelukkig zijn hiervoor hulpmiddelen. Ook is het fijn dat er iemand in uw omgeving is die u helpt. Bijvoorbeeld met huishoudelijke taken.
Welke oplossing heeft u zelf bedacht?
Het is belangrijk dat u probeert zo zelfstandig mogelijk te zijn. Ook in het vinden van oplossingen voor uw hulpvraag. Bijvoorbeeld de aanschaf van een robotstofzuiger kan u helpen om het huis beter schoon te houden.
De gemeente kan u ondersteunen. De hulp via de gemeente is altijd aanvullend op uw eigen oplossingen. We onderzoeken wat u zelf nog kunt. En we vragen of u hulp heeft gevraagd aan familie of uw sociale netwerk. Daarnaast zijn er ook organisaties op Walcheren waar iedereen gebruik van kan maken, zij helpen u kosteloos. Kortom: voldoende mogelijkheden. We kijken samen welke oplossing de beste is voor u. Hierover gaan we met u in gesprek.
Regelen ondersteuning
Lees meer over het organiseren van ondersteuning.
- Wat kan ik zelf doen?
- Kan mijn sociale netwerk mij helpen?
- Wat kan de gemeente Vlissingen voor u doen?
- Organisaties op Walcheren.
Wijkverpleging via zorgverzekering
Heeft u extra hulp nodig op het gebied van verzorging en verpleging? Dat noemen we wijkverpleging of thuiszorg. Veel mensen denken dat deze hulp aangevraagd wordt via de Wmo. Dit is niet zo.
Wijkverpleging wordt vergoed via de zorgverzekering. Onder wijkverpleging valt verpleging en verzorging die u thuis krijgt. Bijvoorbeeld wondverzorging of hulp bij het aankleden, douchen of naar het toilet gaan. Deze zorg vraagt u zonder verwijzing aan via de wijkverpleegkundige van een thuiszorgorganisatie. De wijkverpleegkundige bespreekt met u hoeveel zorg u nodig heeft en wat u nog zelf kunt. Het komt ook voor dat de huisarts of het ziekenhuis hierover advies geeft.
Wmo ondersteuning bij een lichamelijke beperking
Is de conclusie van het persoonlijk gesprek dat u ondersteuning nodig heeft? Dan kan de gemeente verschillende voorzieningen bieden.
Hulpmiddelen en woningaanpassingen worden voor kinderen, jongeren en volwassenen vergoed via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze voorzieningen helpen u om de kwaliteit van leven te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel, traplift of scootmobiel. Of misschien is er een aangepaste douche- en toiletvoorziening nodig. Soms moet een woning aangepast worden op de lichamelijke beperking. Of deze voorzieningen daadwerkelijk door de gemeente worden vergoed, dat hangt af van uw persoonlijke situatie.
Voorbeeld: Nienke (31 jaar) heeft een hersenbloeding gehad
Nienke Sietsma heeft een hersenbloeding (CVA) gehad. Zij is goed hersteld, maar heeft nog regelmatig last van problemen met haar evenwicht en duizeligheid. Nienke is gevallen bij het douchen en is daar erg van geschrokken. Gelukkig bleef het bij wat blauwe plekken. Zij wil graag haar douche veiliger maken. Zij vraagt aan ons advies. We denken daarin mee.
Welke oplossingen zijn er mogelijk?
Een douchebeugel ophangen, een anti-slipmat en een douchekruk met antislippoten. Een douchekrukje is op verschillende hoogten instelbaar, ter ondersteuning. Het krukje is lichtgewicht. Het kan gemakkelijk naar de wastafel verplaatst worden. Daarnaast kan het krukje ook gebruikt worden bij bepaalde huishoudelijke taken. Bijvoorbeeld tijdens het strijken.
Uitleenpunt: een hulpmiddel uitproberen
Nienke besluit deze hulpmiddelen deels zelf aan te schaffen en een gedeelte te lenen via een uitleenpunt. Via de zorgverzekering is het mogelijk om hulpmiddelen eerst te lenen en uit te proberen. Hulp via de Wmo is nu niet nodig. Onze medewerkers adviseren u waar u het beste een oplossing vindt voor uw hulpvraag.
Lees meer over het persoonlijke gesprek.
Dit voorbeeld is echt gebeurd. De omschrijving is aangepast zodat deze situatie niet te herleiden is.