Extra middelen voor preventie en vroegsignalering

Met het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA), het Integraal Zorg Akkoord (verder: IZA) en het Hoofdlijnen Sportakkoord II, zijn op landelijk niveau afspraken vastgelegd die vervolgens lokaal en regionaal uitgerold gaan worden.

Brede Specifieke Uitkering

De gemeente Vlissingen ontvangt een Brede Specifieke Uitkering (verder: Brede SPUK) om diverse afspraken uit deze akkoorden ook uit te kunnen voeren. Gemeenten kunnen binnen de Brede SPUK onderdelen aanvragen.
De gemeente Vlissingen heeft alle onderdelen aangevraagd en ook toegekend gekregen voor de periode 2023-2026. We hebben een plan van aanpak opgesteld om uitvoering te geven aan de Brede SPUK.

Verbinding

We hebben de verbinding gelegd met de Strategische Visie, (het uitvoeringsprogramma) van de Ontwikkelagenda Sociaal Domein, het Sportakkoord en andere ontwikkelingen binnen de gemeente Vlissingen en in de regionale samenwerking. We werken op die manier aan integraliteit en eenduidigheid.
Met deze Brede SPUK wordt met name ingezet op preventie, vroegsignalering en de ketenaanpakken zoals die in het IZA omschreven zijn.

Preventie en vroegsignalering

We willen bereiken dat we integraal inzetten op preventie en vroegsignalering; zowel binnen het sociaal domein als in samenwerking met het medisch én fysiek domein. We richten ons hierbij op de volgende maatschappelijke doelstellingen.

  • Sociale basis: meer sociale samenhang in dorpen en wijken en een betere zelf- en samenredzaamheid onder inwoners;
  • Kansrijk opgroeien: kinderen de kans bieden om zich optimaal te ontwikkelen met aandacht voor gezin, school en omgeving;
  • Mentale gezondheid: mentaal gezonde inwoners die veerkrachtig zijn;
  • Vitaal leven: vitale en gezonde inwoners.

Uitvoering

De gemeente Vlissingen is in de uitvoering al met verschillende onderdelen aan de slag in  samenwerking met verschillende partijen. We gaan door op de ingezette lijn en we gebruiken de middelen van de SPUK voor intensivering van deze uitvoering.
Nog niet voor alle onderdelen is de invulling voor de periode 2023-2026 al te maken. Bovendien is er ook ruimte nodig om mee te bewegen met de actualiteiten, nieuwe inzichten en we willen leren van de ervaringen die wij en andere gemeenten opdoen. Voor de invulling van thema’s gaan we altijd uit van een programmatische aanpak met oog voor diversiteit; een mix aan interventies die past bij de Vlissingse context.

Buurtteams Vlissingen

Buurtteams Vlissingen is opgericht in januari 2022 en heeft als doel: het efficiënter en effectiever organiseren van preventie en vroegsignalering in de gemeente Vlissingen. Positieve Gezondheid vormt de basis voor de wijze waarop de Vlissingse inwoners worden benaderd of ondersteund.
Buurtteams Vlissingen heeft een centrale positie in het voorliggend veld, zowel voor de inwoners als voor andere organisaties, en zijn daarmee een belangrijke partner bij de uitvoering van dit plan van aanpak.