Integrale verordening Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning 2024

Missing media-item.

Op 14 december 2023 heeft de gemeenteraad de integrale verordening Jeugdhulp en Maatschappelijk ondersteuning 2024 vastgesteld. De verordening is de gemeentelijke wetgeving.
In de nu vastgestelde gewijzigde verordening zijn verbeteringen opgenomen en is recente jurisprudentie verwerkt. De verordening is per 1 januari 2024 ingegaan.

Hulp en ondersteuning

De verordening beschrijft wat de inwoners van de gemeente kunnen verwachten als het gaat om Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning. Daarnaast is het doel van de verordening, nadere regels en beleidsregels om de uitgaven beter te kunnen begrenzen, waardoor de kosten in het Sociaal Domein beperkt kunnen worden.

Ontwikkelingen

De maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Dat betekent dat er ook in 2024 mogelijk opnieuw wijzigingen worden doorgevoerd.
Over een nieuwe verordening wordt altijd advies gevraagd aan de adviesraad Wmo en Jeugd. Daarna wordt de verordening ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden.

Belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen in de integrale verordening Jeugdhulp en Maatschappelijke Ondersteuning 2024 zij als volgt.

  • Het toezicht op rechtmatigheid en kwaliteit is aangescherpt;
  • De individuele voorziening ‘Behandeling en diagnose Ernstige Dyslexie voor kinderen vanaf 7 jaar’ is toegevoegd;
  • De tarieven van de eigen bijdragen voor vervoer zijn opgenomen in de verordening;
  • De financiële tegemoetkoming is aangepast;
  • De uitspraken van de Centrale Raad van Beroep van 16 augustus 2023 zijn in de verordening verwerkt.

Rechtmatigheid en kwaliteit

In Zeeland maken we gezamenlijk werk van de aanpak van zorgfraude en onrechtmatigheid. Het is essentieel dat inwoners met een zorgbehoefte de zorg krijgen die ze nodig hebben en die passend is bij hun hulpvraag.
Helaas komt er ook zorgfraude en onrechtmatigheid voor. Onderzoek van de Algemene Rekenkamer wijst uit dat dit landelijk gaat om tussen de 3 en 8% van de zorguitgaven. In de verordening is het toezicht op rechtmatigheid en kwaliteit daarom aangescherpt.

Individuele voorziening Jeugd behandeling en diagnose Ernstige Dyslexie

Ten aanzien van Ernstige Dyslexie (ED) zijn gemeenten alleen verantwoordelijk voor dyslexiezorg die nodig is voor kinderen met ED vanaf 7 jaar die basisonderwijs volgen. De centrale Raad voor Beroep (de hoogste rechtbank), heeft hierover een uitspraak gedaan. Voor de overige dyslexiezorg is het onderwijs verantwoordelijk. Deze individuele voorziening is opgenomen in de verordening.

Tarieven eigen bijdrage vervoer zijn opgenomen in de verordening

Vlissingen kent een eigen bijdrage voor vervoer. Op grond van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 kan vervoer worden uitgezonderd van het abonnementstarief (vanaf 1 januari 2024 € 20,60).
Er zijn bepalingen over de hoogte van de eigen bijdrage in de kosten van het vervoer toegevoegd.

Financiële tegemoetkoming aangepast

Het artikel over de financiële tegemoetkoming is aangepast. De financiële tegemoetkoming is één van de vormen om een maatwerkvoorziening vanuit de Wmo in te zetten. Daarnaast kennen we ook een persoonsgebonden budget (pgb) en zorg in natura.
De meerkostenregeling ter ondersteuning van de zelfredzaamheid en participatie voor personen met een beperking of chronisch psychische of psychosociale problemen, die in de verordening was opgenomen is geschrapt. Deze doelgroep kan voor meerkosten door ziekte en handicap bij Orionis één keer per jaar bijzondere bijstand aanvragen. Maatwerk blijft natuurlijk altijd mogelijk.

Uitspraken Centrale Raad van Beroep 16 augustus 2023

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft een uitspraak gedaan over de hoogte van het persoonsgebonden tarief voor informele hulp. Dat betekent dat het wettelijk minimumloon niet langer mag worden gebruikt als tarief voor hulp uit het sociale netwerk via persoonsgebonden budget (pgb).
De CRvB bepaalt dat gemeenten bij het vaststellen van het bedrag voor een pgb voor de inhuur van iemand uit het sociale netwerk moeten uitgaan van de volgende tarieven:

  • Bij huishoudelijke hulp: het uurloon van de hoogste periodiek behorende bij hulp bij het huishouden voor de betreffende periode geldende cao VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg). Te vermeerderen met vakantietoeslag en de tegenwaarde van de verlofuren;
  • Bij begeleiding: het uurloon van de hoogste periodiek behorende bij de Functie Waardering Gezondheidszorg (FWG 30) voor de betreffende periode geldende cao VVT. Te vermeerderen met vakantietoeslag en de tegenwaarde van de verlofuren.

Dit is in de verordening voor zowel Jeugdhulp als Maatschappelijke ondersteuning verwerkt.