Samen voor gezondheid

De zorg en ondersteuning moet anders worden ingericht. Buurtteams Vlissingen levert daar een bijdrage aan. Buurtteams Vlissingen werkt vanuit het principe van positieve gezondheid. Zo zetten zij niet het probleem, maar de mens daarachter centraal. De buurtteammedewerkers helpen, ondersteunen en activeren alle inwoners van de gemeente Vlissingen op alle leefgebieden. Laagdrempelig, toegankelijk en veelal gratis, want met de juiste hulp kom je samen verder. 

Directeur Gerben Rodts vertelt: “Buurtteams Vlissingen gaat actief de wijk in om contact te leggen met inwoners op allerlei plekken zoals scholen, Kerngezondcentra en de bibliotheek. Zo maakten we een jaar geleden ook kennis met Mirjam Hoondert, directeur van Basisschool de Omnibus in Bossenburgh.

Een fijne school, met een bevlogen directrice die de kinderen en ouders een warm hart toedraagt. Dat merk je aan de soepele manier waarop de communicatie verloopt met een interne begeleider, wanneer het even niet goed gaat met een kind. Zo komen we samen snel verder. 

Toen het tijdens onze kennismaking ter sprake kwam dat er eigenlijk geen buurtplek was in de buurt, zei Mirjam dan ook direct: “dan gebruik je deze basisschool toch als plek om samen te komen?”

Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels werken we al ruim een halfjaar prettig samen, waarbij Mirjam openstaat voor onze initiatieven om inwoners van Bossenburgh te ondersteunen. Die verbinding leggen is belangrijk, om de samenredzaamheid van de inwoners te verbeteren. Daarnaast nemen we deel aan vergaderingen van de wijkraad, die Mirjam ook bijwoont. Daarnaast sluiten boa’s, politie en buurtbewoners aan, zodat we goed op de hoogte worden gehouden wat er allemaal speelt in de buurt.”

Koffiemoment voor vragen

Elke donderdagmiddag organiseert Buurtteams Vlissingen een koffiemoment op de school, waar ouders gratis en vrijblijvend hun vragen kunnen stellen over opvoeding, sport, meedoen of andere uitdagingen die spelen in het gezin. De buurtteammedewerkers geven advies en brengen ouders in contact met andere ouders om ervaringen te delen. Iedereen is daarbij welkom. Er wordt goed gebruikgemaakt van deze momenten, ook op andere plekken in de gemeente Vlissingen. 

VR-game voor groep 8 

Ook wordt er in groep 8 een game geintroduceerd met een VR-bril. Dit is een onderdeel uit ons collectief aanbod, waarbij kinderen met een spel kennis opdoen over hoe om te gaan met moeilijke situaties, zoals het dragen van een wapen. Door ze spelenderwijs aan de voorkant bewust te maken van de risico’s en hun opties in moeilijke situaties, voorkomen we dat ‘in real life’.

Sportactiviteiten voor kinderen

Chris en Kevin van het interventieteam van Buurtteams Vlissingen organiseren elke woensdagmiddag sportactiviteiten op het plein. Een groep kinderen uit de buurt van 7 tot 12 jaar van verschillende nationaliteiten speelt en sport samen, waarbij ze nieuwe vrienden maken. De jongerenwerkers knopen het gesprek met de kinderen aan, om te vragen hoe hun dag was, wat ze op school leren en hoe ze zich voelen. Deze uitlaatklep werkt goed. “We zien dat de sportmiddagen worden bezocht door groepjes van ruim 12 kinderen per keer. Al met al zetten we dus heel mooie stappen om uitdagingen te voorkomen en verhelpen. Daar doen we het allemaal voor", aldus Gerben.