Sloopmelding
Gaat u een gebouw (of een deel) afbreken, bijvoorbeeld omdat u aan het verbouwen bent? Dan gaat u slopen. Meestal mag u niet zomaar gaan slopen, maar moet u eerst een melding bij de gemeente indienen.
U heeft deze melding nodig als:
- U gaat slopen en er komt meer dan 10m³ sloopafval vrij;
- U asbest gaat verwijderen.
Sloopt u in het beschermd stads- of dorpsgezicht, gaat het om een monument of is het slopen vergunningplichtig vanuit het bestemmingsplan? Dan heeft u in plaats van een melding, altijd een omgevingsvergunning voor de activiteit ‘slopen’ nodig.
Ik ga als bedrijf asbest verwijderen. Heb ik een Asbestinventarisatierapport nodig?
Ja, u heeft altijd een Asbestinventarisatierapport nodig! In dit rapport worden onder andere alle asbesthoudende materialen (primaire bronnen) en al het asbestbesmette stof (secundaire bronnen) vastgelegd.
Er zijn 2 soorten inventarisatierapporten, Type A en Type B. De rapporten zijn gebaseerd op objectief en deskundig onderzoek. Ze geven duidelijkheid over de aanwezigheid van asbest, de soorten asbest, op welke plaatsen de stoffen zich bevinden en de staat van het materiaal.
Wat is een Type A onderzoek?
Het Type A onderzoek heeft als doel alle direct waarneembare asbesthoudende elementen in een gebouw/object in kaart te brengen. Voorwaarde is dat de onderzoekers onbelemmerde toegang tot alle ruimten hebben. Deze inventarisatie wordt uitgevoerd met licht destructief onderzoek (handgereedschap). Als het vermoeden bestaat er verborgen asbest aanwezig is (niet waarneembaar, zoals asbeststofjes), dan volgt een Type B onderzoek.
Wat is een Type B onderzoek?
Het Type B onderzoek is altijd een aanvulling op het Type A onderzoek. De gemeente kan een omgevingsvergunning afgeven, met als voorwaarde dat een Type B onderzoek wordt uitgevoerd. Het grote verschil tussen het Type A en B is dat het bij het type B uitsluitend gaat om verborgen materialen. Niet direct zichtbaar. Deze materialen moeten door middel van zwaar destructief onderzoek worden geïnventariseerd.
Sloopveiligheidsplan
Een sloopveiligheidsplan is noodzakelijk bij sloopwerkzaamheden waarbij de veiligheid en de bescherming van nabijgelegen bouwwerken gewaarborgd moet worden. Daarbij kan worden gedacht aan het slopen in de binnenstad, het slopen van een tussenwoning of bijvoorbeeld het slopen van kelders.