Veelgestelde vragen De Parelburcht

Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen over De Parelburcht. Deze pagina wordt continu aangevuld met actuele informatie.

Wat is er tot nu toe gebeurd?

  • Op donderdagavond 15 augustus 2024 is er brand geweest op het dak van De Parelburcht aan de Dongestraat in Oost-Souburg. De brand heeft voornamelijk gewoed op het dak van de centrale hal. De lokalen en de units eromheen lijken weinig tot geen schade opgelopen te hebben. Er is toen besloten dat het schoolgebouw in elk geval op maandag 19 en dinsdag 20 augustus niet gebruikt kon worden voor onderwijs;
  • Op maandagavond 19 augustus vond er een inloopavond plaats voor ouders/verzorgers;
  • Op woensdag 21 augustus heeft de gemeente Vlissingen, schoolbestuur Onze Wijs en kinderopvang Walcheren gezamenlijk besloten dat het schoolgebouw aan de Dongestraat in Oost-Souburg niet meer in gebruik wordt genomen. Hierover zijn de ouders/verzorgers op woensdagavond 21 augustus ingelicht via een gezamenlijke brief;
  • Op vrijdag 23 augustus 2024 heeft het college van B&W besloten om het pand aan de Dreesstraat 2 in Vlissingen, na positieve beoordeling, aan te stellen als tijdelijke, vervangende locatie voor basisschool De Parelburcht (onderdeel Onze Wijs) en Kinderopvang Walcheren (KOW). Daarbij wordt leerlingenvervoer ingezet gedurende de tijdelijke huisvesting. De peuteropvang heeft tijdelijk onderkomen gevonden in het Kroonjuweel Oost-Souburg vanaf maandag 26 augustus. De ouders/verzorgers zijn ingelicht via een gezamenlijke brief;
  • Op dinsdag 27 augustus 2024 was er een inloopmoment voor ouders/verzorgers en leerlingen om de tijdelijke vervangende locatie aan de Dreesstraat 2 te bekijken;
  • Op woensdag 28 augustus 2024 was de eerste schooldag voor de leerlingen van De Parelburcht in de tijdelijke vervangende locatie aan de Dreesstraat 2.

Waarom is het besluit genomen om het schoolgebouw niet meer in gebruik te nemen?

Verschillende factoren hebben meegewogen in deze beslissing.

  • Wat een hele belangrijke rol heeft gespeeld in onze afweging zijn de zorgen die we de afgelopen week hebben gehoord van ouders/verzorgers en teamleden. Tijdens de informatiebijeenkomst spraken ouders/verzorgers zich openhartig uit en dit heeft veel indruk op ons gemaakt;
  • De bestaande staat van het gebouw was, met diverse onderhoudswerkzaamheden voor en in de vakantie, wel wat verbeterd maar dit is na de brand weer verslechterd. Het deel waar de brand is geweest, is onherstelbaar beschadigd waardoor er veel ruimte verloren is gegaan;
  • Tijdens de opruimwerkzaamheden in de centrale hal is het vermoeden van asbest ontstaan. Dit is direct onderzocht door een inspectiebureau. Gebleken is dat er asbest aanwezig was in de kit van de door de brand aangetaste kozijnen bovenin de centrale hal. Het risico van verspreiding van asbestdeeltjes na de brand werd door de deskundige bijzonder klein geacht vanwege de vele ventilatie in het gebouw na de brand. Door het inspectiebureau is er aanvullend onderzoek gedaan. Uit het onderzoek is gebleken dat er geen asbestdeeltjes verspreid zijn na de brand. De metingen wijzen ook uit dat er geen asbestrisico is en is geweest.
  • Het onderzoek naar de luchtkwaliteit (onder andere fijnstof en CO2) is stopgezet na het besluit om het gebouw niet opnieuw in gebruik te nemen.

Om welke school gaat het?

Het gaat om De Parelburcht. De school was gevestigd in het schoolgebouw aan de Dongestraat in Oost-Souburg. Dit schoolgebouw wordt niet meer in gebruik genomen. De tijdelijke vervangende locatie van de Parelburcht is aan de Dreesstraat 2 in Vlissingen.

Gaat het ook over Tweemaster/Kameleon?

Het gaat niet over de Tweemaster/Kameleon.

Wat gebeurt er met de spullen in het gebouw?

  • De spullen die niet verbrand en nog bruikbaar zijn, worden (zo nodig na reiniging) gebruikt in de tijdelijke en nieuwe locatie;
  • Op de plaatsen waar de brand heeft gewoed, wordt nog bekeken of er hier bruikbare spullen aanwezig zijn en of deze eventueel meegenomen kunnen worden.

Kunnen omwonenden van de Dreesstraat 2 overlast ervaren van de tijdelijke huisvesting?

Door het in gebruik nemen van het gebouw als tijdelijk, vervangende locatie zullen er in de ochtend en in de middag meer verkeersbewegingen zijn dan gebruikelijk. We gaan ervanuit dat omwonenden geen overlast gaan ondervinden van het gebruik van het gebouw door basisschool De Parelburcht.

Hoe wordt het vervoer geregeld naar de tijdelijk, vervangende locatie?

  • Gedurende de tijdelijke periode van de huisvesting van De Parelburcht aan de Dreesstraat, wordt busvervoer ingezet in de ochtend en in de middag. 
  • Om de verkeerssituatie bij het opstap/uitstappunt van de bussen te verbeteren is de snelheid in de straat tijdelijk verlaagd naar 30 km per uur. Dit wordt met 30 km per uur borden aangegeven. Bij de opstap/uitstappunt van de bussen staan borden met "niet parkeren in de ochtend en de middag" om de standplaats voor de bussen vrij te houden. De inzet van boa’s is niet toegezegd en gezien hun beperkte capaciteit ook niet elke dag mogelijk want zij zijn ook op andere plaatsen nodig. Het is aan ouders/verzorgers om zich aan de geldende verkeersregels te houden.
  • Mochten ouders geen gebruik maken van het busvervoer kunnen zij een kilometervergoeding ontvangen.

Ik breng mijn kind(eren) zelf naar school. Hoe kan ik gebruik maken van de kilometervergoeding?

  • Besluit

    Als gemeente hebben we besloten toepassing te geven aan artikel 27 van de ‘Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Vlissingen 2023’. Leerlingen van basisschool De Parelburcht kunnen tijdelijk gebruik maken van het leerlingenvervoer. Dat betekent dat wij ouders/verzorgers van leerlingen van basisschool De Parelburcht de gelegenheid bieden om te kiezen uit verschillende mogelijkheden bij het leerlingenvervoer:
    1. Ouders/verzorgers kunnen gebruik maken van de optie om hun kind(eren) te laten vervoeren met het grootschalig leerlingenvervoer (hierna: busvervoer).
    Of:
    2. Ouders/verzorgers kunnen gebruik maken van de kilometervergoeding mits ze zelf hun kind(eren) 5 dagen per week naar school brengen. 
    Uiteraard is het ook mogelijk om geen van beide mogelijkheden te gebruiken.

  • Wat is de hoogte van de kilometervergoeding?

    De kilometervergoeding is een vergoeding ter hoogte van €20,- euro per schoolweek. Het bedrag is gebaseerd op onze gebruikelijke kilometervergoeding eigen vervoer (auto) van €0,20 per kilometer. De vergoeding is gebaseerd op de afstand vanaf de voormalige locatie van basisschool De Parelburcht aan de Dongestraat in Oost-Souburg naar de huidige tijdelijke locatie aan de Dreesstraat in Vlissingen.

  • Hoe vraag ik de kilometervergoeding aan? 

    Als ouders/verzorgers gebruik willen maken van de kilometervergoeding dan is het nodig dat ze de formulieren die school naar ze heeft gemaild invullen en per post naar de gemeente versturen. De aanmelding voor het busvervoer blijft via de school gaan.

  • Let op! Er zijn enkele voorwaarden voor het aanvragen van kilometervergoeding:
    - Ouders/verzorgers kunnen de kilometervergoeding enkel aanvragen voor de schoolweken dat hun kind(eren) geen gebruik maken of hebben gemaakt van het busvervoer.
    - Via het declaratieformulier dat ouders/verzorgers via de school hebben ontvangen kunnen zij maandelijks en achteraf aangeven over welke schoolweek zij kilometervergoeding aanvragen. Dit gaat dus per week en niet per dag.
    - Ook het gebruik van busvervoer bij het BSO of VSO tellen wij mee als busvervoer. Ouders/verzorgers maken die weken geen aanspraak meer op kilometervergoeding.
    - Ouders/verzorgers sturen elke maand het declaratieformulier per post naar ons toe.
    - Ouders/verzorgers kunnen per gezin 1 keer een beroep doen op de kilometervergoeding.

Wat is de status van de nieuwbouw?

We kunnen ons goed voorstellen dat u hierover vragen heeft. Alle inspanningen in de afgelopen weken zijn erop gericht geweest om te zorgen dat de kinderen van de Parelburcht zo snel mogelijk weer op een veilige en verantwoorde manier naar school kunnen. We zijn blij dat we een tijdelijke locatie hebben gevonden aan de Dreesstraat 2 te Vlissingen. 

Daarnaast kijken we nu samen met Onze Wijs en KOW wat er nog nodig is om de nieuwbouw aan de Van Visvlietstraat in gebruik te nemen. Hierover vindt volop overleg plaats. Alle partijen zijn zich bewust van de urgentie om dit op een zo kort mogelijke termijn te realiseren. Weet dat we u als ouder/verzorger als eerste zullen informeren over de voortgang van dit proces.

Waar kan ik terecht met vragen?

We beseffen heel goed dat het besluit veel impact heeft op de kinderen en op hun ouder(s)/verzorger(s). Vragen stellen is mogelijk via ons telefoonnummer 14 0118 (bereikbaar tijdens kantooruren) of via e-mail.