Vragen en antwoorden over groente-, fruit– en tuinafval

Op deze pagina geven we antwoord op veel gestelde vragen over de inzameling van groente-, fruit-, en tuinafval in de gemeente Vlissingen.

Wat is gft-afval?

Gft-afval staat voor 'groente-, fruit- en tuinafval'. Het grootste deel van ons restafval (38%) bestaat uit herbruikbaar gft-afval. 

Wat hoort bij gft-afval?

Over het algemeen kunt u groente-, fruit-, etensresten en tuinafval in de gft-container gooien. Denk aan: 

  • Groente- en fruitresten en schillen; 
  • Etensresten (ook botjes en schillen);
  • Brood, deeg, rijst en pasta; 
  • Losse thee en koffiedik; 
  • Zuivelproducten zoals kaas; 
  • Notendoppen, mosselschelpen en eierschalen; 
  • Strooisel (hooi, stro, zaagsel) van kleine knaagdieren; 
  • Bloemen en planten; 
  • Fijn tuinafval;
  • Gebruikte theezakjes en koffiepads (geen koffiecups).

Wilt u weten welk afval nog meer wel en niet bij het gft-afval hoort? Download dan onze app Afvalwijzer Middelburg-Vlissingen op uw smartphone of tablet. De app heeft een handige zoekfunctie die aangeeft welk afval in welke bak mag. Ook ziet u waar in uw omgeving de dichtstbijzijnde verzamelcontainers staan voor de verschillende afvalstromen.
De afvalwijzer is ook digitaal beschikbaar via de website www.vlissingen.nl/afvalwijzer.

Wat hoort NIET bij gft-afval?

Dit mag niet bij het gft-afval:

  • Verpakkingen van wat voor materiaal dan ook;
  • Koffiecups; 
  • Kattenbakvulling en vogelkooizand; 
  • Tabak, peuken en as; 
  • Bloem –en plantenpotten en aardewerk; 
  • Luiers en incontinentiemateriaal; 
  • Poep van hond of kat; 
  • Frituurvet en olie; 
  • Potgrond en tuinaarde.

Wilt u weten welk afval nog meer wel en niet bij het gft-afval hoort? Download dan onze app Afvalwijzer Middelburg-Vlissingen op uw smartphone of tablet. De app heeft een handige zoekfunctie die aangeeft welk afval in welke bak mag. Ook ziet u waar in uw omgeving de dichtstbijzijnde verzamelcontainers staan voor de verschillende afvalstromen.
De afvalwijzer is ook digitaal beschikbaar via de website www.vlissingen.nl/afvalwijzer.

Waarom wordt gft-afval gescheiden ingezameld?

ft-afval is een waardevolle grondstof. Het kan worden hergebruikt als compost voor tuinen en landbouw.
Nu bestaat ruim 38% van ons restafval nog uit gft-afval. Op deze manier wordt het gft-afval niet hergebruikt, maar verbrand met het overige restafval. Dit is slecht voor het milieu en voor onze portemonnee, want deze kosten worden opgenomen in de afvalstoffenheffing.

Waar breng ik mijn gft-afval naar toe?

Hiervoor maken we onderscheid tussen inwoner met- en zonder rolcontainer.

Inwoners zonder gft-rolcontainer

Heeft u geen rolcontainer voor uw gft-afval en is deze ook niet aan u aangeboden door de gemeente? Dan maakt u gebruik of gaat u gebruik maken van een gft-cocon. Dit is een bovengrondse verzamelcontainer voor gft-afval. Deze zijn bedoeld voor bewoners van hoogbouwwoningen (flats of appartementenwoningen) en woningen waar geen ruimte is voor een rolcontainer.

Inwoners met een gft-rolcontainer

Bewoners van laagbouwwoningen waar ruimte is voor een rolcontainer, hebben al een gft-rolcontainer ontvangen. Bij de rolcontainers wordt de ene week het restafval en de andere week het gft-afval opgehaald.
In de app Afvalwijzer Middelburg-Vlissingen vindt u uw persoonlijke afvalkalender. Zo mist u nooit meer een ophaaldag!

Mijn gft-afval past niet in de rolcontainer of gft-cocon!

Grof-groenafval zoals snoeihout, kunt u gebundeld met touw aanbieden. Wij halen dit 1 keer in de 14 dagen op de donderdag op. Dit doen wij gratis. U moet wel een afspraak maken. Dit kan alleen telefonisch op werkdagen tussen 8.30-17.00 uur via telefoonnummer 14 0118.
Let op dat het snoeihout niet langer dan 1,20 meter is. Het mag ook niet te zwaar zijn. De collega's van Stadsbeheer moeten het veilig kunnen tillen. U kunt grof tuinafval ook gratis inleveren bij de Milieustraat in Vlissingen.

Kan ik een 2e gft-rolcontainer aanvragen?

Ja, dat kan. Deze kunt u aanvragen via telefoonnummer 14 0118.

Hoe verzamel ik gft-afval in huis?

U bepaalt zelf hoe u uw gft-afval thuis verzamelt, voordat u het naar de gft-rolcontainer of gft-cocon brengt. Wij raden aan om een luchtdoorlatende afvalemmer en afbreekbare afvalzakjes te gebruiken. Dit noemen wij 'geventileerd verzamelen'.

Stankoverlast

Door uw gft-afval geventileerd te verzamelen, voorkomt u stankoverlast. Gft-afval stinkt vaak niet van zichzelf. In een gesloten bak kan het vocht in het gft-afval niet goed verdampen. Er ontstaat dan vocht op de bodem van de bak, waar bacteriën zich verzamelen. Deze bacteriën zorgen uiteindelijk voor stankoverlast.
U kunt ook een ander soort emmer of bakje gebruiken. Sommigen gebruiken een vergiet, bord of pan. Deze kleinere bak kunt u bijvoorbeeld plaatsen in de keuken op het aanrecht, in een keukenkast of op het balkon.

Uit de zon

Belangrijk is dat u het gft-afval uit de zon houdt en het liefst elke dag in de grote gft-rolcontainer of gft-cocon leegt.

Wat doen we met gft-afval?

Van een deel van het gft-afval wordt biogas gemaakt. Daar wordt weer elektriciteit of groen gas van gemaakt. Het gft-afval dat overblijft, wordt verwerkt tot compost voor in de landbouw of bij u in de tuin.

Staat uw vraag hier niet bij?

Stuurt u dan een e-mail met uw vraag naar gemeente@vlissingen.nl.