Week van de Afvalhelden 2023

De week van 6 tot en met 12 maart 2023 is de ‘Week van de Afvalhelden.’ Dit is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan.

Week van de Afvalhelden 

Tijdens de ‘Week van de Afvalhelden’ zetten we onze medewerkers in de buitendienst in het zonnetje. Medewerkers die zich dagelijks inzetten voor een schone en groene gemeente. Zij zijn onze Helden met een hoofdletter H!
De chauffeur die zich met een afvalwagen een weg door onze drukke stad weet te banen. De groenmedewerker die zorgt dat het groen in de gemeente keurig aangelegd en onderhouden wordt. De verwerker die ons afval veilig en milieuvriendelijk omzet in nieuwe grondstoffen en energie. De belader die zorgt dat iedere afvalstroom op de juiste manier in de wagen belandt. En zo kunnen we nog veel meer helden noemen!

Afvalhelden van de gemeente Vlissingen 

Ook onze Vlissingse afvalhelden zetten zich dagelijks in voor een schone, veilige en duurzame gemeente. In alle wijken van Vlissingen, Ritthem en Oost-Souburg.
Daarom zetten wij deze week onze Afvalhelden in het zonnetje! Wij spraken dit jaar met onze afvalhelden Kees, Frans, Joffrey en Job.

Kees Jobse

  • Functie: voorman wijkgericht werken;
  • Wijken: Lammerenburg, Rosenburg en Paauwenburg;
  • In dienst: 38 jaar bij de gemeente Vlissingen.

Kees (op de foto links): “Als voorman groen werk ik op de Vlissingse begraafplaats en in het groenonderhoud. Maar sinds we wijkgericht werken, pakken we eigenlijk alles mee. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat ‘mijn’ wijken er elke dag schoon en verzorgd bij liggen.
Dat er geen zwerfafval ligt, bijvoorbeeld. En als er iets kapot of vuil is, dat het gerepareerd of schoongemaakt wordt. En dat is dankbaar werk, want de bewoners zelf doen ook hun best. De wijken zien er eigenlijk altijd keurig uit!’

Plezier

Weer of geen weer, Kees gaat na al die jaren nog steeds met plezier aan het werk. Bij vrieskou, storm, regen of hitte. “Maar als ik dan toch zou mogen kiezen, geef mij dan maar een warme zomer!” En met zo’n lange staat van dienst, maak je natuurlijk ook wel eens iets mee, vertelt Kees: “Een tijdje terug zag ik een deken liggen in de bosjes. Dus ik dacht: daar ligt afval, dat ruim ik op. Bleek er een man onder die deken te slapen. Ik schrok me wild, maar die man ook!

Het verschil maken

Maar nu we het toch over afvalhelden hebben: er woont hier een oudere man, die al jaren vrijwillig zwerfafval weg prikt uit plantsoenen en bermen. Je ziet het niet, maar zulke bewoners maken écht het verschil voor een wijk. Het gaat pas opvallen, als zo iemand dit zwerfafval laat liggen. Noem deze bewoner dus ook maar gerust als Afvalheld van Vlissingen!”

Frans Lenaerts

  • Functie: voorman wijkgericht werken;
  • Wijken: Bossenburg, Westerzicht, Papegaaienburg, West-Souburg en Vrijburg;
  • In dienst: 38 jaar bij de gemeente Vlissingen.

Frans (op de foto links) werkt als allround medewerker in de buitendienst. Al jaren werkt hij in de wijken Bossenburg, Westerzicht, Papegaaienburg, West-Souburg en Vrijburg. Hij is hier hét aanspreekpunt voor bewoners, voor alles in de openbare ruimte.
Frans: “Mijn collega’s en ik dragen zorg voor de hele openbare ruimte. Niet alleen voor het stukje ‘afval’, ‘groen’ of ‘straten’. We werken wijkgericht. Samen met de bewoners kijken we geregeld wat er moet gebeuren in de wijken en pakken dat waar mogelijk aan, naast onze routine werkzaamheden."

Goede wil

"Wat afval betreft, kom ik hier echt wel eens iets tegen wat niet hoort. Zoals grof vuil of puin naast een schutting. Maar dan ga ik eerst met die bewoners in gesprek. De meeste mensen zijn van goede wil en waarderen wat we doen. Dus vaak lossen we het samen op. Maar soms moet je ook even streng zijn en doorpakken.”

Bekend gezicht

“Ook ga ik met mijn collega’s af op meldingen, bijvoorbeeld van bijplaatsingen, zwerfafval of storingen. Van scheefliggende stoeptegels of van takken die hinderlijk over de stoep hangen. Maar mensen spreken me ook vaak spontaan aan. Als je het dan dezelfde dag nog kan oplossen, krijg je vaak dankbare reacties. Natuurlijk kunnen we niet alles oplossen. Meldingen over onkruid bijvoorbeeld. Onkruid bestrijden kost veel tijd en geld. Zeker nu we geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. We moeten het dus doen met de middelen die we hebben als gemeente.”
Na al die jaren is Frans in ‘zijn’ wijken een bekend gezicht. ‘Ik vind het fijn dat de bewoners mij kennen en als er iets is, naar me toe komen. Maar ik voel me ook wel eens maatschappelijk werker, vertelt hij. ”Als ik mijn ronde door de wijk doe, word ik geregeld aangesproken door oudere mensen. Omdat ze eenzaam zijn en hun verhaal kwijt willen. Zo zie je soms schrijnende situaties. Het enige dat je dan kunt doen, is voor heel even een luisterend oor bieden. Maar het laat me niet koud.”

Afvalberg

Voor Frans is er dus weinig nieuws onder de zon. Waar hij zich nog wel steeds over verbaast, is de enorme berg afval die mensen produceren. “Als we ergens een dag niet geweest zijn, zie je dat gelijk.” Hij maakt zich daar wel eens zorgen over, maar blijft positief: “Vooral jongeren zijn steeds bewuster bezig met afval en met de gevolgen daarvan voor hun toekomst. Zij beseffen heel goed dat het anders moet. Daar zie je toch echt iets veranderen!”

Job Smoorenburg

  • Functie: allround medewerker buitendienst;
  • Wijken: alle wijken van de gemeente Vlissingen;
  • In dienst: ruim 1 jaar.

Job komt oorspronkelijk ‘van de overkant’ en is zo goed als klaar met zijn opleiding aan het CIOS in Goes. Zijn droom was oorspronkelijk om duikinstructeur te worden op Bonaire, maar door zijn vriendin veranderde dit plan. Via een bijbaantje bij het uitzendbureau kwam hij bij de gemeente Vlissingen terecht. Dat beviel Job zo goed, dat hij graag wil blijven.
Job: “Wat ik vooral mooi vind aan mijn werk, is dat ik hier zoveel nieuwe dingen kan leren. Vooral op technisch gebied. Ik werk met leuke collega’s en het werk is heel veelzijdig. Je bent lekker buiten aan het werk en je krijgt veel vrijheid in hoe je je werk doet."

Allround

“Ik ben nu allround medewerker. Ik rij op de veegwagen en help mee bij het onderhoud van de plantsoenen, in alle wijken en dorpen van Vlissingen. Daar heb ik onder meer een VCA-cursus voor gevolgd. Ook draai ik mee in de strooi- en storingsdiensten.
Zo werd ik pas nog gebeld door de politie. Er was een deur van een auto afgereden en er lag veel glas op straat. Dat moet dan zo snel mogelijk opgeruimd worden, voor de veiligheid van het andere verkeer. Daar ga ik dan meteen met de veegwagen naartoe, dag of nacht. Dat kan gewoon niet wachten.”

Groot rijbewijs

Om door te kunnen groeien in zijn werk, leert Job nu voor zijn groot rijbewijs, theorie en praktijk. “Zo kan ik straks ook op de huisvuilwagens rijden van de gemeente. Ik had van te voren niet verwacht dat daar zoveel bij komt kijken! Je moet niet alleen zo’n vrachtwagen goed en veilig kunnen besturen, door de kleinste straatjes en druk verkeer, maar ook veel kennis hebben van techniek. Hoe zo’n motor werkt, bijvoorbeeld. Maar ook welke storingen je allemaal kunt hebben en hoe je die kan verhelpen. Nooit gedacht dat ik techniek zo interessant zou vinden!”

Joffrey Grozema

  • Functie: allround chauffeur;
  • Wijken: heel de gemeente Vlissingen;
  • In dienst: bijna 2 jaar.

Joffrey werkte jaren in de steigerbouw, voordat hij in april 2021 in dienst kwam bij de gemeente Vlissingen. En dat bevalt hem goed!
Joffrey: “Ik rijd op de verschillende voertuigen, op achterladers ,de veegwagens op de kraanwagens, door heel Vlissingen. Samen met mijn collega’s leeg ik de ondergrondse afvalcontainers en de verschillende soorten rolcontainers bij mensen aan huis. Volle vrachtwagens met gft-afval en restafval los ik bij Indaver in Vlissingen-Oost. Papier en Plastic breng ik naar de ZRD in Goes. Ik draai mee met de weekenddiensten, storingsdiensten, bij evenementen en in de strooidiensten. Tot nu toe is nog geen dag hetzelfde geweest!”

Veiligheid

“Als steigerbouwer heb ik veel ervaring opgedaan, die ook in dit werk weer van pas komt. Zoals veilig werken, onder allerlei omstandigheden. Denk aan werken op hoogte of met gevaarlijke, chemische stoffen in besloten ruimtes. Ik was al in bezit van mijn groot rijbewijs. Toch ging er hier weer een wereld voor me open. Ik heb allerlei cursussen mogen volgen en mijn collega’s nemen alle tijd voor mij om waar nodig nieuwe dingen uit te leggen en te helpen. Het is ook gewoon een gezellige ploeg!”

Zo thuis

Een ander voordeel voor Joffrey, is dat zijn werk nu een stuk dichterbij huis is. “Als steigerbouwer reed ik iedere dag heen en weer naar Moerdijk. Dan zit je toch ruim een uur in de auto. En aan het eind van de dag nog een keer. Ik woon hier in de gemeente Vlissingen, dus nu ben ik zo thuis en op mijn werk. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad!”