Werkgroepen Adviesraad Wmo en Jeugd Vlissingen
Op deze pagina vindt u meer informatie over de werkgroepen van de Adviesraad Wmo en Jeugd Vlissingen.
Werkgroep toegankelijkheid
Mensen met een beperking moeten kunnen leven als anderen, maar mensen met een beperking kunnen niet altijd meedoen in de samenleving. Op het gebied van toegankelijkheid kan dit komen door bijvoorbeeld de aanwezigheid van drempels, te krappe doorgangen, het ontbreken van een lift of onvoldoende toegankelijke zitplaatsen.
VN-verdrag
Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap moet ervoor zorgen dat de positie van mensen met een handicap beter wordt. De belangrijkste punten van het VN-verdrag zijn dat het voor iedereen makkelijk te gebruiken is, dat iedereen zelf kan beslissen wat hij of zij wil, en dat iedereen volledig kan meedoen. Volgens het verdrag moet de overheid daarvoor zorgen. Ook de gemeente moet hiervoor passende maatregelen nemen.
Mensen met een beperking moeten volgens het verdrag dus zonder problemen in gebouwen en openbare buitenruimten kunnen komen.
Projecten in Vlissingen
De werkgroep toegankelijkheid adviseert en denkt hierover mee met de gemeente. Voorbeelden van projecten zijn:
- Herinrichting van Openbare Ruimte;
- Boulevard;
- Verkiezingen;
- Rolstoelvriendelijke picknicktafels.
Zo heeft de werkgroep toegankelijkheid eind 2023 een ongevraagd advies gegeven aan het college van B&W over het inrichten van een gehandicaptenparkeerplaats bij de GGD priklocatie aan de Alexander Gogelweg in Vlissingen. Het is belangrijk dat iedereen goed toegang heeft tot gezondheidsdiensten.
Werkgroep beleid en inkoop
De werkgroep Beleid en Inkoop houdt zich bezig met het beleid dat de gemeente Vlissingen maakt op het gebied van Wmo en Jeugd. Beleid is de systematische wijze waarop de gemeente Vlissingen met een bepaalde zaak omgaat om een bepaald doel te bereiken. Een voorbeeld hiervan is de Integrale Verordening Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning per januari 2024. Wij zijn hier in een vroeg stadium bij betrokken geweest.
Wijzigingen
Daar waar we mogelijke verbeteringen zien benoemen we deze. Soms worden deze verbeteringen doorgevoerd in het beleid maar soms ook niet. Dan kunnen wij altijd achteraf door een gevraagd of ongevraagd advies deze punten alsnog aangeven.
Het College van burgemeester en wethouders beoordeelt vervolgens of de door ons voorgestelde wijzigingen toch nog opgenomen worden.
Inkoopproces
Ook volgen wij inkoopprocessen van de gemeente Vlissingen op het gebied van Wmo en Jeugd. Welke eisen worden er vooraf gesteld, welke keuzes worden gemaakt, is een en ander controleerbaar en worden gelden verantwoord besteed? Voorbeelden hiervan zijn de inkoop van jeugdhulp en de contractering met zorgaanbieders. Wij volgen het proces nauwgezet en adviseren hierover.
Leesbaarheid
Soms worden er op basis van nieuw beleid, folders gemaakt of ontvangen inwoners van Vlissingen een brief hierover. Wij leveren dan onze bijdrage met name waar het gaat over de leesbaarheid van de folder(s) en/of brieven.
Werkgroep beschermd wonen, maatschappelijke opvang en GGZ
Een eigen plek om fijn te kunnen wonen: iets wat we allemaal graag willen. Het is belangrijk voor ons welzijn en geluk. Voor sommige mensen is dat niet vanzelfsprekend: door ziekte, handicap of andere problemen zijn er mensen die tijdelijk wat meer hulp en ondersteuning nodig bij (zelfstandig) wonen.
Gemeenten moeten volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Als dat even niet zonder hulp kan, dan moet er vanuit de gemeente en de Wmo hulp en ondersteuning geregeld worden. Bijvoorbeeld door ambulante begeleiding thuis of door tijdelijk beschermd wonen. Ook opvang voor dak- en thuislozen en vrouwenopvang vallen hieronder.
Jeugd tot 18 jaar
De werkgroep beschermd wonen, maatschappelijke opvang en GGZ houdt zich met al deze dingen bezig voor inwoners vanaf 18 jaar. Voor kinderen tot 18 jaar is er de werkgroep Jeugd. Vormen van langdurige beschermd wonen zoals een verpleeghuis, vallen hier niet onder. Dit valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz).
Signalen en advies
Wij zijn er voor de groep inwoners die gebruik maken van deze hulp en ondersteuning bij wonen en zorg. Door in gesprek te gaan met inwoners, zorgaanbieders, woningbouwcorporaties en beleidsmedewerkers verzamelen wij signalen over de uitvoering van het beleid. We gaan daar vervolgens over in gesprek met de gemeente. Ook geven wij advies, zoals het gevraagde advies samenwerkingsconvenant Weer Thuis op Walcheren.
Werkgroep welzijn
De werkgroep Welzijn heeft de volgende aandachtsgebieden.
- Buurtteams, inclusief opbouwwerk en (preventief) jongerenwerk;
- Kerngezondcentra;
- Mantelzorg en vrijwilligerswerk/senioren;
- Jeugdhulp.
Buurtteams
De contacten met de gemeente Vlissingen over de Buurtteams vinden meestal in de maandelijkse vergaderingen plaats. Gemeentelijk medewerkers geven informatie en bieden de gelegenheid tot het stellen van vragen.
Omdat Buurtteams een vrij nieuwe (welzijns)organisatie is met een breed werkterrein, is er bij de start veel aandacht geweest voor het realiseren van welzijnswerk en jongerenwerk. De ontwikkelingen worden met grote aandacht gevolgd.
Kerngezondcentra
De Kerngezondcentra vormen ook een nieuwe, zich ontwikkelende manier van werken. De betrokken medewerkers hebben al meerdere malen hun informatie gedeeld met de adviesraad en verschillende leden zijn naar specifieke informatiebijeenkomsten geweest.
Mantelzorg
Via de werkgroep Beleid en Inkoop is er meerdere malen op verschillende niveaus contact geweest met de gemeente, over de wijze van belonen van mantelzorgers. Er is daar ook een advies over uitgebracht, dat niet is overgenomen door de gemeente.
Jeugdhulp
Over Jeugdhulp hebben we nog niet vaak contact gehad met organisaties en de gemeente. Het is een vrij specifieke manier van hulpverlenen, die vaak ook specifieke kennis vraagt. In de Buurtteams is er goede aandacht voor de hulp aan jongeren.
Werkgroep Wmo
De tekst volgt binnenkort.