Zelfstandig wonen

Iedereen wil graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Soms heeft iemand daarbij extra hulp nodig. Dit kan zijn vanwege een ziekte of een beperking. Of vanwege het ouder worden.

Lichamelijke of psychische beperking

Vanwege een langdurige lichamelijke beperking kan zelfstandig wonen lastig zijn. Bijvoorbeeld dat iemand moeite heeft om zich te verplaatsen in en om het huis. Of dat het huis zelfs ongeschikt is en aangepast zou moeten worden. Zelfstandig wonen kan ook lastig zijn vanwege een verstandelijke of psychische beperking. Bijvoorbeeld omdat iemand zelf het huishouden niet kan organiseren.
Indien noodzakelijk, kan de gemeente u ondersteuning bieden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Welke oplossing heeft u zelf bedacht?

Het is belangrijk dat u probeert zo zelfstandig mogelijk te zijn. Ook in het vinden van oplossingen voor uw hulpvraag. Lukt dat niet helemaal? De gemeente kan u ondersteunen. We kijken samen welke oplossing de beste is voor u. Hierover gaan we met u in gesprek.
De hulp via de gemeente is altijd aanvullend op uw eigen oplossingen. We onderzoeken wat u zelf nog kunt. En we vragen of u hulp heeft gevraagd aan familie of uw sociale netwerk. Misschien heeft u een handige buurman die uw badkamer veiliger kan maken. Daarnaast zijn er ook algemene diensten op Walcheren waar iedereen gebruik van kan maken. Er zijn bijvoorbeeld vrijwilligersorganisaties die klusjes doen bij mensen die het niet meer kunnen.
Lees meer over:

Woningaanpassing

Uw huis is de plek waar u zich thuis voelt en die veilig moet zijn. Wanneer uw huis niet is afgestemd op uw beperking, kan een woningaanpassing nodig zijn. De gemeente kan u hierbij ondersteunen, maar daarvoor gelden voorwaarden. Bijvoorbeeld dat de beperking langdurig is. Kunt u vanwege een gebroken been tijdelijk de trap niet op? Dan zal de gemeente u hierbij niet ondersteunen. We verwachten dat u dit zelf creatief oplost. Bijvoorbeeld door tijdelijk een bed op de benedenverdieping te plaatsen. Ook is het gebruikelijk dat mensen die ouder worden, verhuizen naar een woning die past bij deze levensfase.
Wordt een woningaanpassing vergoed vanuit de Wmo? Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. We beoordelen dit in een persoonlijk gesprek.

Wijkverpleging via zorgverzekering

Heeft u extra hulp nodig op het gebied van verzorging en verpleging? Dat noemen we wijkverpleging of thuiszorg.
Veel mensen denken dat deze hulp aangevraagd wordt via de Wmo. Dit is niet zo. Wijkverpleging wordt vergoed via de zorgverzekering. Onder wijkverpleging valt verpleging en verzorging die u thuis krijgt. Bijvoorbeeld wondverzorging of hulp bij het aankleden, douchen of naar het toilet gaan. Deze zorg vraagt u zonder verwijzing aan via de wijkverpleegkundige van een thuiszorgorganisatie. De wijkverpleegkundige bespreekt met u hoeveel zorg u nodig heeft en wat u nog zelf kunt. Het komt ook voor dat de huisarts of het ziekenhuis hierover advies geeft.

Voorbeeld: Mevrouw Hendriks (76 jaar) vraagt een traplift aan

Vanwege reuma is mevrouw Hendriks minder goed ter been en niet goed mobiel. Verplaatsen in en om het huis gaat moeizaam. Zij zou graag willen dat haar woning aangepast wordt via de Wmo. Zij vraagt daarom een traplift aan via de Wmo.
We voeren het gesprek bij mevrouw thuis. We zien hoe zij beweegt en we bekijken de woning en de trap.

Advies

We geven mevrouw Hendriks het advies om geen traplift aan te schaffen. Want als zij blijft traplopen traint ze haar spieren, balans en uithoudingsvermogen. Ook de gewrichten blijven in conditie. We adviseren een extra trapleuning te bevestigen. Dan heeft zij aan 2 kanten houvast bij het traplopen. Verder laten we een voorbeeld zien van Easysteppers voor op de trap. Dit is een oplossing met 'tussentredes' die op de trap worden vastgemaakt. Daardoor vermindert 'de hoogte van de stap' tussen 2 traptredes met de helft. Het is beter voor de gezondheid en goedkoper dan een traplift. Mevrouw Hendriks moet even schakelen. Zij krijgt niet wat ze had gevraagd. Maar zij is achteraf blij met het eerlijke advies.

Denken vanuit meerdere oplossingen

Tijdens het persoonlijke gesprek luisteren we naar uw hulpvraag en uw probleem. We denken vanuit meerdere oplossingen. Goed om te weten: als er meerdere oplossingen mogelijk zijn, dan kiest de gemeente vrijwel altijd voor de goedkoopste oplossing.
Lees meer over Aanvraag Wmo.

Dit voorbeeld is echt gebeurd. De omschrijving is aangepast zodat deze situatie niet te herleiden is.