Kunst, monumenten en cultuur

Wist u dat Vlissingen één van de steden van Nederland is met de meeste kunst per vierkante meter in openbare ruimte? Dat maakt de stad zelf een grote expositie! Via de bijgevoegde wandel- of fietsroutes wordt u langs enkele van de meest aansprekende kunstwerken geleid. In Vlissingen wonen en werken meerdere kunstenaars. Bezoekt u eens één van de galeries in de binnenstad om te proeven van kunstzinnig Vlissingen. Op de websites Kunstcollectie Vlissingen en Kunstroute Vlissingen vindt u meer informatie over beelden in Vlissingen en diverse fiets- en wandelroutes die u langs de kunstuitingen brengen.

Monumenten en hedendaagse architectuur

De gemeente Vlissingen heeft een rijke collectie aan prachtige monumenten en hedendaagse architectuur. Voorbeelden van moderne architectuur zijn de 5 woontorens in de Gravenstraat (schuin tegenover de jachthaven). Het complex wordt 'De Dobberende dozen' genoemd. Het speciale is dat ze allemaal schuin staan, met ramen die schots en scheef zitten. Ook heeft elke woontoren een eigen kleur, met een gezichtsbepalende hoge grijze toren op de hoek. De gebouwen lijken op drijvende paketten in het water. Vandaar de bijzondere naam. Het pand van het muZEEum 100 meter terug richting binnenstad, is een fraai staaltje van de combinatie oude en moderne architectuur.

Monumenten

Vlissingen kent rond de 730 monumenten en cultuurhistorisch waardevolle panden. Enkele in het oog springende monumenten zijn het beursgebouw, de Kazematten, de bunker 011-91, het Zeemanserve, Fort Rammekens, de Gevangentoren, Karolingische burg (Oost-Souburg), Oranjemolen, Dok van Perry en de Sint Jacobskerk.
Eén keer per jaar wordt er extra aandacht geschonken aan de monumenten op de Open Monumentendag.

Rondje Scheldekwartier

In de stadswijk Scheldekwartier in het centrum van Vlissingen, treft u naast fraaie voorbeelden van industrieel erfgoed ook een aantal sfeerbepalende maritieme elementen aan.
Het industrieel erfgoed bestaat vooral uit gebouwen van de voormalige scheepswerf Kon. Mij. De Schelde (opgericht in 1875 en in 2000 overgenomen door Damen Shipyards Group). De Timmerfabriek, de Zware Plaatwerkerij, de Machinefabriek (met daarin Panorama Walcheren, het grootste schilderij van Zeeland), het Dok van Perry, het Pomphuis, Museum Scheldewerf de Oude Verbandkamer, de Torenkraan (door Vlissingers 'de Scheldekraan' genoemd) en Museumschip Hr. Ms. Mercuur zijn mooie voorbeelden van het historische maritieme karakter van Vlissingen. Zie voor meer informatie de pagina Erfgoed op de website van het Scheldekwartier.

Zeehelden en historische figuren

Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter is Vlissings trots en staat fier op de kop van de boulevard. Maar Vlissingen kent meer stoere zeehelden en dappere vrouwen. Denk eens aan admiraal Adriaen Banckert, schrijfster Betje Wolff en Anna van Gelderen (de vrouw van Michiel de Ruyter).
Maar ook bekende Nederlanders van nu hebben hun roots in Vlissingen. Zoals voormalig voetbalprof Danny Blind, Paskal Jakobsen en Bas Kennis van de Zeeuwse band Blof, tv- en radiopresentator Patrick Lodiers en dichter Hans Verhagen.

Gemeentearchief

Het Vlissingse Gemeentearchief is per 1 januari 2020 ondergebracht bij het Zeeuws Archief in Middelburg. Het archief bezit een schat aan informatie in woord en beeld over Vlissingen en haar Vlissingers, historische figuren, monumenten en kunst. Veel informatie is toegankelijk via de website en op verzoek in het archief zelf.