Terras of uitstalling exploiteren
'Horeca' is een afkorting voor hotel, restaurant, café. Een terras is een terrein in de buitenlucht, waar klanten van een horecazaak (openbare inrichting) kunnen zitten of staan. Ze kunnen er dranken en/of etenswaren nuttigen.
Mag ik zomaar een terras exploiteren bij mijn horecazaak?
Nee, u moet de gemeente om toestemming vragen. Dit doet u door het aanvragen van een terrasvergunning.
Het is verboden om zonder vergunning "aan de openbare weg, openbaar water, maar ook op een particulier perceel met een voertuig, kraam, tafel of een ander middel een standplaats in te nemen teneinde goederen te koop aan te bieden, te verstrekken, dan wel diensten aan te bieden".
Aan welke voorwaarden moet het terras voldoen?
Er zijn regels waaraan uw terras moet voldoen. Dit zijn regels over:
- De afmeting;
- De inrichting;
- De manier waarop u het terras exploiteert;
- De plaats waar uw terras staat.
De gemeente let op mogelijke overlast voor omwonenden, voor voetgangers en ander verkeer. Ook de bepalingen in het bestemmingsplan voor dat gebied, het straatbeeld en bijzondere omstandigheden hebben invloed op het besluit van de gemeente.
Het verbod geldt niet voor 'uitstallingen met stukken waarin gedachten of gevoelens worden geopenbaard'. Dit recht staat in de Grondwet beschreven (artikel 7).
Mag ik het hele jaar een terras open hebben?
Ja, maar er is een verschil tussen terrassen tegen de gevel en overige terrassen.
- Gevelterrassen gelden het hele jaar. Ze mogen open zijn als de (horeca)zaak waar het terras bij hoort, open mag zijn;
- Overige terrassen mogen alleen open zijn in de periode 1 maart tot en met 31 oktober.