Vlissingen in het kort

De naam Vlissingen was al in het jaar 620 bekend. Het was toen een vissersgehucht. In 917 was er sprake van de bouw van een dorp. De strategische ligging van Vlissingen wekte vooral de belangstelling van de 'landsheren'. Floris V kocht Vlissingen in 1294. Zijn opvolger Willem III verleende in 1315 stadsrechten. Vlissingen was het centrum van de (haring)visserij, handel en scheepvaart. Maar ook van de kaapvaart en slavenhandel. Door de aanleg van nieuwe havens, het Kanaal door Walcheren, de spoorlijn en de vestiging van de scheepswerf 'De Schelde' begon rond 1870 een nieuwe periode van opleving. De Tweede Wereldoorlog onderbrak de groei, Vlissingen ondervond opnieuw de nadelen van haar strategische ligging. Sinds 1 juli 1966 maken de vroegere gemeenten Oost- en West-Souburg en Ritthem deel uit van Vlissingen. Vlissingen blijft een maritieme stad in hart en nieren. Ongepolijst en kleurrijk, met strand en boulevard op een paar minuten lopen van de binnenstad. Monumentale pleintjes en moderne architectuur wisselen elkaar af. Grote woonwijken omarmen de stad. De dorpen Ritthem en Oost-Souburg (met een meer landelijk karakter) maken de gemeente compleet.

DNA

De trefwoorden van het Vlissingse DNA zijn 'Ongepolijst', 'Kleurrijk', 'No-nonsense', 'Maritiem', 'Kunst & festival' en 'Internationaal'. Ook de slogan is een stukje DNA: 'Vlissingen, stad aan zee'.

Strand en boulevard

Een strand in de stad, een unieke combinatie in Nederland. Vlissingen heeft het! U loopt zo vanuit de stad over de boulevard het strand op. U kunt kiezen uit 6 stranden: het Badstrand, Nollestrand, Duinstrand, Westduin, Ritthem en het Kalootstrand. Op de eerste 2 wappert de Blauwe Vlag. Langs het Badstrand ligt een 2 kilometer lange wandelboulevard. Hier treft u terrassen die uitkijken over zee. Bij uitstek de plek om te flaneren, uit te waaien en te genieten van het prachtige uitzicht.  
Daarnaast heeft Vlissingen ook 2 natuurgebieden van (samen) bijna 100 hectare groot.

Erfgoed

Vlissingen kent een groot maritiem heden en verleden. Maar het is ook een belangrijke monumentenstad. De eeuwenlange geschiedenis heeft haar sporen in de stad nagelaten. Zo kent Vlissingen vele interessante monumenten en is zij ook in archeologisch opzicht aantrekkelijk.
Met ruim 300 rijksmonumenten behoort Vlissingen tot de Top 50 van Nederlandse monumentensteden.

Evenementen

Vlissingen is een echte festival- en evenementenstad, met een zeer gevarieerd aanbod. Grote en kleine evenementen wisselen elkaar het hele jaar door af en brengen jaarlijks vele tienduizenden bezoekers naar Vlissingen.

Zie de rubriek 'Weetjes' voor meer leuke en interessante weetjes en feiten over Vlissingen.